pęk prostych
kotula : Napisać równanie prostej L, łączącej punkty przecięcia prostych
L1: 3x+y−9=0, L2: x+2y−8=0 oraz L3:2x+y−6, L4: 5x−2y+3,
nie obliczając współrzędnych tych punktów.
Należy skorzystać z pęku prostych
10 maj 12:42
pigor: ... z warunków zadania szukana prosta jest wspólną prostą dwu
np. takich pęków prostych : α(3x+y−9) + x+2y−8=0 i β(2x+y−6) + 5x−2y+3 ⇒
⇒ 3αx+αy−9α+x+2y−8=0 i 2βx+βy−6β+5x−2y+3=0 i α,β∊R ⇒
⇒ (*)
(3α+1)x+(α+2)y−9α−8= 0 i (2β+5)x+(β−2)y+3−6β= 0, czyli
szukamy takich α,β dla których te proste będą tożsame (pokryją się),
| | 3α+1 | | α+2 | | 9α+8 | |
a więc gdy |
| = |
| = |
| ⇒ |
| | 2β+5 | | β−2 | | 6β−3 | |
⇒ (α+1)(β−2)= (2β+5)(α+2) i (α+2)(6β−3)= (β−2)(9α+8) no i pobaw się
tym układem równań , a na koniec
znalezione rozwiązanie (α,β) podstaw do jednego z równań (*)
to otrzymasz szukane równanie prostej spełniającej warunki zadania. ...
10 maj 19:50
kotula : Dziękuję bardzo, wyszło tak, jak powinno
11 maj 16:43
Marek: a nie łatwiej by było po prostu policzyć te punkty przecięcia, a później wyliczyć równanie
prostej przechodzącej przez nie?
Po co wytaczać takie armaty na to zadanie?
11 maj 16:53
pigor: ..., mam nadzieję, że np. po to aby wiedzieć, że i tak można; jasne,
że gdyby nie było polecenia z pęku ...99% by robiło to po bożemu ...
11 maj 17:01