dla jakich wartości parametru K ciąg ten jest rozbiezny do nieskończonosci
Reqe: | | 3n+2 | |
Witam, mam problem z zadaniem : Ciąg an jest określany wzorem : an = |
| |
| | (k+1)n−1 | |
I teraz mam powiedziec, dla jakich wartości parametru K ciąg ten jest rozbiezny do
nieskończonosci. Jak to się sprawdza?
10 maj 12:35
reyg: pytanie pomocnicze: jakie ciągi są rozbieżne do
∞?
10 maj 12:59
Reqe: ojej, szczerze, to nie do końca wiem. Nie było mnie przez tydzień w szkole i porobiły się
zaległości. A jak przepisywałem definicje to niezbyt je rozumiałem. W podręczniku są dwie
definicje:
jeśli dany jest ciąg nieskończony an dla którego lim|an|=
∞+ to lim
1an=0
oraz
jeśli dany jest ciąg nieskończony an dla którego lim an = 0 to lim
1|an| =
∞+
I nie wiem z czego skorzystać
10 maj 13:10
Reqe: Pomoże ktoś?
10 maj 13:35
Janek191:
k + 1 = 0
k = − 1
=====
10 maj 14:11
Milka15: Będzie rozbieżny jeśli stopień licznika będzie większy niz stopień mianownika tzn. w liczniku
masz rónanie pierwszego stopnia, to w mianowniku musi znajdować się tylko liczba, zatem
współczynnik stojący przy n musi być równy zero, czyli k+1=0 i stąd k musi być równe k=−1.
10 maj 14:48