Ciśnienie
Tomek:
Takie cudo:
W butelce znajduje się denaturat o gęstości 790 kg/m3.
Butelka jest wypełniona do wysokości 20cm.
Jakie jest ciśnienie denaturatu na dno butelki?
Zapisz wszystkie obliczenia i nie zapomnij wyprowadzić jednostki.
może ktoś pomóc
10 maj 12:33
52: Masz do tego odp ?
10 maj 12:35
52: d−gestosc
V−objestosc
s−pole powierzchni (dno)
h−wysokosc
F−siła
p−cisnienie
a−przyspieszenie
g−przyspieszenie ziemski
F=ma
a=g
m=dV
V=s*h
F=d*s*h*g
Ja bym to tak zrobił, ale nie wiem czy dobrze
10 maj 12:38
52: Tutaj zakładam że butelka, dopóki jest zapełniona denaturatem ma kształt walca
10 maj 12:40
5-latek: Czesc
Kamil 
Olej to . On jest na forum i nawet nie raczy odpowiedzieć
10 maj 12:41
Tomek:
ad. 52: wiesz dzięki za rozpisanie przykładu, ja też tak zrobiłem jak Ty ale właśnie nie wiem
czy dobrze, a odpowiedzi brak .....
10 maj 12:46
52: Witaj
5−latek 
Widzisz, potrzeba jednak trochę czasu

albo twoja wypowiedź, go do tego zmusiła
Tomek następnym razem pisz jak wygląda sytuacja, tzn. nie masz odpowiedzi, masz obliczenia
nie wiesz czy dobre albo nie wiem kompletnie jak zacząć czy coś tego typu..., bo marnujesz
czas ludziom, którzy pomagają
10 maj 14:04