Wektor w układzie współrzędnym
....: Punkty A (−6,0) i B (20,0 ) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o przeciwprostokątnej
AB. Wierzchołek C leży na prostej o równaniu y=x Oblicz współrzędne punktu C.
10 maj 11:47
Kacper:
Iloczyn skalarny
10 maj 11:48
....: co to

Nie miałam jeszcze tego
10 maj 11:50
Bogdan:
C = (xc, yc) = (xc, xc)
|AC|2 + |BC|2 = |AB|2
|AC|2 = (xc + 6)2 + (xc − 0)2 = ...
|BC|2 = ... itd
10 maj 11:59
Kacper:
Możesz też w ogóle nie mieć

Ale było twierdzenie Pitagorasa?
|AC|
2+|BC|
2=|AB|
2
C=(x,x)
Powodzenia
10 maj 11:59
5-latek: Jeśli piszse o wektorach to musi być tez iloczyn skalarny wektorow .
10 maj 12:02
52: Pewnie będzie miał za jakiś czas
10 maj 12:13
....: Jak obliczyłam IACI2 to wyszło mi, że x= −3 albo x= −2.
Po prostu x może mieć kilka odpowiedzi tak ?
10 maj 12:13
5-latek:

Czyz nie uczona ze należy zrobić rysunek do zadania ?
Na rysunku jedna kratka to 2 jednostki
Już widać ile będzie takich trojkatow ?
10 maj 12:21
....: Ok Dziękuję i będę pamiętała żeby robić rysunki
10 maj 12:29