...
Phoebe Campbell: Jak mnożyć logarytmy?
Np taki: log4√5 * log258
10 maj 08:35
52: Logarytmów raczej się nie mnoży
| | 1 | |
Znasz taki wzorek logab= |
| ? |
| | logba | |
10 maj 08:42
10 maj 08:45
Phoebe Campbell: Mogę jakoś tak kombinować?
| | 1 | |
log4 √5 * log25 √8 = |
| * log25 √8 = |
| | log√5 4 | |
| | log25 √8 | | log52 √8 | |
= |
| = |
| |
| | log√5 4 | | log5 12 4 | |
| | logb x | |
i teraz wzorem loga x = |
| ? |
| | logb a | |
Nie wiem co tutaj zrobić z potęgami przy piątce..
10 maj 08:57
Janek191:
log
4√5*log
258 = (log
4 5
0,5) *( log
25 2
3) =
= (0,5 log
22 5)*( 3*log
52 2) = (0,5*0,5 log
2 5)* (3*0,5 log
5 2) =
| | log2 5 | | 3 | |
= 0,25*1,5 log2 5 * log5 2 = 0,375 |
| = 0,375 = |
| |
| | log2 5 | | 8 | |
10 maj 09:00
Phoebe Campbell: Dzięki śliczne Janek.
Pytanie tylko dlaczego 22 (czy 52) zamieniasz na 0,5..
10 maj 09:03
52: Post 08:57
| | 1 | |
logbk a= |
| logba rozumiesz ? |
| | k | |
10 maj 09:05
Phoebe Campbell: | | 1 | |
czy zawsze z nx robi się |
| ? |
| | x | |
10 maj 09:05
Phoebe Campbell: 52 − Teraz rozumiem, dzięki.
10 maj 09:06
52: Już ci piszę
| | n | |
logakbn= |
| log ab |
| | k | |
10 maj 09:06
52: Ok
10 maj 09:06
Janek191:
log
4 √5*log
25 √8 = log
4 5
0,5* log
25 (2
3)
0,5 =
= 0,5 log
22 5 * 1,5log
52 2 = 0,5*0,5 log
2 5 * 1,5*0,5 log
5 2 =
| | log2 5 | | 3 | |
= 0,25 log2 5 * 0,75 log5 2 = 0,1875 |
| = 0,1875 = |
| |
| | log2 5 | | 16 | |
10 maj 09:08
daras: odp. na pyt. z8:35
logarytmy mnoży się tak jak liczby: najpierw obliczasz log a potem iloczyn
10 maj 09:28