trapez
pudel i hanecka:
O trapezie wiadomo że ma podstawy 8 i 6,jedno ramię 4,wysokość √15
W trapezie tym policz:
a) odległość punktu przecięcia się przekątnych od krótszej podstawy
b) długość krótszej przekątnej
10 maj 08:26
Bronek:
Czy to się da policzyć?
10 maj 08:28
Janek191:

h =
√15
Mamy
h
2 + x
2 = 4
2
15 + x
2 = 16
x
2 = 1
x = 1
====
y = 8 − 6 − x = 2 − 1 = 1
=================
Jest to trapez równoramienny
Mamy
| d | | h − d | |
| = |
| ⇒ 8 d = 6 h − 6 d |
| 6 | | 8 | |
14 d = 6 h = 6
√15
=========================
b) p
2 = 7
2 + h
2 = 49 + 15 = 64
p = 8
=====
10 maj 08:43
Bronek:
To jak trapez jest równoramienny(?) to czy on może mieć nierówne przekątne ?
10 maj 10:07