prosze
miki: proszę o rozwiazanie zbadaj monotoniczność ciągu an=−2 n+9
9 maj 23:29
9 maj 23:33
Kejt:
an = −2n + 9
an+1 = −2(n+1) + 9 =−2n −2 +9 = −2n + 7
an+1−an = −2n + 7 − (−2n + 9) = −2n + 7 +2n −9 = −2
ciąg jest malejący
9 maj 23:34
Metis: Korzystam z def. ciągu monotoniczności ciągu:
an=−2n+9
an+1=−2(n+1)+9
an+1=−2n+7
an+1−an=r
−2n+9−(−2n+7)=r
−2n+9+2n−7=r
r=2
Ciąg jest rosnący.
9 maj 23:36
Metis: Ja się walnąłem czy ty?
9 maj 23:36
Metis: Ja
9 maj 23:37
Metis: *−2n+7+2n−9=r
r=−2
Ciąg jest
malejący
9 maj 23:38
Kejt: Dobrze żeś się od razu przyznał
9 maj 23:39
Metis:
9 maj 23:41
miki: dla ciągu an=2 n−10 określ ile wyrazów przyjmuje wartość ujemną−proszę rozwiazać
10 maj 01:42