matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pochodną:
Asia:
( ln(cosx) )' =
9 maj 22:56
t:
f(x) = ln(cosx)
1
1
sinx
f'(x) = (ln(cosx))' =
* (cosx)' =
* (−sinx) = −
= −tgx
cosx
cosx
cosx
9 maj 22:58
Braun:
f(x)=ln(cosx)
1
f'(x)=
*(cosx)'
cosx
−sinx
f'(x)=
=−tgx
cosx
==========================================
9 maj 22:59
MYSZ:
y = lncos(x)
1
1
y' =
* (cos(x))' =
* (−sin(x)) = −tg x
cos(x)
cos(x)
9 maj 22:59