Pole obszaru
Lukas:

Pole obszaru pomiędzy y=−x
2 i y=x
2−2
1 1
P=∫[x
2−2+x
2]dx=∫(2x
2−2)dx
−1 −1
| | 2 | |
∫(2x2−2)dx=2∫x2−2∫x= |
| x3−2x+C |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | |
[ |
| x3−2x]=[ |
| *1−2]−[ |
| *(−1)3+2]=− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Co jest nie tak ? Pole nie może wyjść ujemne przeca
9 maj 21:28
Saizou :
wyrażenie podcałkowe
−x2−(x2−2)=2−2x2
9 maj 21:34
Lukas:
Dzięki mistrzu !
9 maj 21:36
Saizou : a no proszę proszę, choć mistrz ze mnie żaden
9 maj 21:55
Lukas:
Ale nadal mi się nie zgadza
9 maj 21:59
Saizou :
nie będę pisał przedziału ale policzę całkę od 0 do 1 i domnożę ją razy 2
| | 1 | |
∫−x2−(x2−2)dx=∫−2x2+2dx=2∫1−x2 dx=2(∫dx −∫x2dx)=2(x− |
| x3) |
| | 3 | |
domnażając całkę i licząc wartości na końcach przedziału otrzymamy
| | 1 | | 1 | | 8 | |
4*(x− |
| x3)|01=4(1− |
| −0+0)= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
9 maj 22:03
Lukas:
wyszło już
9 maj 22:04
Mila:
| | 2 | |
−1∫1 (−x2−(x2−2)) dx=−1∫1 (2−2x2)dx=[2x− |
| x3]−11= |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 8 | |
=2− |
| −(−2+ |
| )=2− |
| +2− |
| =4− |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
9 maj 22:09
Saizou :
swoją drogą zauważ że jeśli f(x) leży "wyżej" niż g(x) to pole to ∫f(x)−g(x)dx na przedziale
[a,b]
a jeśli nie chcemy się bawić w określanie która funkcja jest "wyżej" wystarczy wziąć moduł z
wyrażenia f(x)−g(x)
9 maj 22:10
Lukas:
Mila Tobie również dziękuję, źle spojrzałem i stąd mój błąd.
9 maj 22:20