Ciongi
Luisito: oblicz sumę S12 ciągu arytmetycznego :
a3=−4, S10=−15
9 maj 20:17
Janek191:
a3 = − 4 ⇒ a1 + 2r = − 4 ⇒ a1 = − 4 − 2 r
a10 = a 1 + 9r
więc
S10 = 0,5*( a1 + a10)*10 = 5*( − 4 − 2 r − 4 − 2 r + 9 r) =
= 5*( 5 r − 8) = − 15
5 r − 8 = − 3
5 r = 5
r = 1
===
a1 = − 4 − 2*1 = − 6
===============
więc
a12 = a1 + 11 r = − 6 + 11*1 = 5
S12 = 0,5*( − 6 + 5)*12 = 6* (−1) = − 6
==============================
9 maj 20:26
vaultboy: −4=a
3=a
1+2r
| | (a1+a1+9r) | |
−15=S10= |
| *10=10a1+45r |
| | 2 | |
mamy układ 2 równań z dwiema niewiadomymi wyliczamy stąd, że
25=25r
czyli r=1
i a
1=−6
| | a1+a1+11r | |
S12=( |
| )*12=12a1+66r=12*(−6)+66=−6 |
| | 2 | |
9 maj 20:30
Eta:
a
3=−4 , S
10=−15
| | a5+a6 | |
S10=m10*10 , m10= |
| −−mediana |
| | 2 | |
(a
5+a
6)*5=−15 ⇒ −8+5r=−3⇒
r=1
| | a6+a7 | |
S12=m12*12 ⇒ S12= |
| *12=(a6+a7)*6 = (−8+7r)*6=−6 |
| | 2 | |
9 maj 21:02