Całka
Całson: ∫U {1}{x2+1}
Jak to obliczyć? OO
9 maj 19:22
52: Ułamki proste ?
9 maj 19:24
MYSZ: ∫{dx}{x2+1} = arctg x
9 maj 19:25
9 maj 19:26
52:
9 maj 19:26
Całson: jak zrobić by wynik tego wyglądał tak: U { 1 } { 2 } ln |x2 +1 |
9 maj 19:33
ledzeppelin20: zeby wynik tak wygladal to calka by musiala wygladac :
9 maj 19:34
MYSZ: ale to nie jest dobry wynik
| | 1 | |
∫{xdx}{x2+1} = |
| ln(x2+1) |
| | 2 | |
9 maj 19:36
Braun:
t=2x
2+1
dt=4x
| | x | | 1 | | dt | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| ln|t|+C= |
| ln|2x2+1|+C |
| | 2x2+1 | | 4 | | t | | 4 | | 4 | |
======================================
9 maj 19:36
MYSZ: | | x | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| ln(x2+1) * |
| | x2+1 | | 2 | |
9 maj 19:37
ledzeppelin20: racja , mój błąd , całka powinna wyglądać tak jak napisał MYSZ
9 maj 19:39
Całson: | | 3 | |
Mam do policzenia ∫ |
| , której odpowiedzia jest: |
| | x3 + x | |
| | 3 | |
3 ln |x| − |
| ln |x2 +1| |
| | 2 | |
Jak liczę to 3 ln |x| mi wychodzi a druga zostaje wymieniona przeze mnie na samym początku
całka.
Moze po prostu liczę ją źle od samego początku
9 maj 19:43
MYSZ: | | dx | | x2 +1 − x2 | | 1 | | x | |
= 3∫ |
| = 3∫ |
| dx = 3∫( |
| − |
| )dx = |
| | x(x2+1) | | x(x2+1) | | x | | x2+1 | |
| | 3 | |
3lnlxl − |
| ln(x2+1) + C |
| | 2 | |
9 maj 19:50
Saizou :
| | 3 | | 1 | |
∫ |
| dx=3∫ |
| dx= rozkład na ułamki proste |
| | x3+x | | x(x2+1) | |
| 1 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| |
| x(x2+1) | | x | | x2+1 | |
1=A(x
2+1)+(Bx+C)x
A+B=0
C=0
A=1⇒A=1 B=−1 C=0
| | 1 | | x | |
3∫ |
| dx−3∫ |
| dx= i dokończ |
| | x | | x2+1 | |
9 maj 19:56
Całson: To wszystko tłumaczy. Dzięki
9 maj 19:58