matematykaszkolna.pl
Problemy problemy Załamana: Witam! Jestem w 2 klasie Lo na rozszerzeniu mat−fiz. Pod koniec 1 semestru 2 osoby zrezygnowały z rozszerzenia fizyki i jest nas teraz piątka. Stwierdziłam wtedy, że nie będę jak oni rezygnowała i dotrwam do matury, którą zamierzam napisać. Problem w tym, że z matmy rozszerzonej będę miała prawdopodobnie na koniec roku 2, a z fizyki póki co, to prawie mi wychodzi zagrożenie, ale zamierzam poprawić 1 sprawdzian, aby się od tego uratować. Z fizyki uczyłam się na każdy sprawdzian, ale właśnie dostaje 1 i nie mam pojęcia czemu się tak dzieje. Boje się teraz cholernie matury z rozszerzeń. Macie jakieś podobne przeżycia, bo już nie wiem czy ja sama jestem na tym świecie? Wiadomo, chciałabym dostać się na dobrą uczelnię, ale przy takich ocenach to wydaje mi się mało realne. A jak słabo napiszę maturę to ja już nie wiem czy będę miał jakiekolwiek szansę na dobrą pracę w przyszłości. Dodam jeszcze, że w 1 lo mialam średnią 4.0, więc uczenie to nie jest dla mnie jakaś męka. Przepraszam, że was męczę swoimi problemami, ale może wy jakoś podniesiecie mnie na duchu...
9 maj 19:08
pablos02: Nie ma co się załamywać. Rok to bardzo dużo czasu. Polecam w tym czasie robienie zadań ze zbioru Pazdro (szczególnie tych z trzeciej klasy) jeśli chodzi o matematykę, a jeśli chodzi o fizykę to książki z Zamkoru (zbiory zadań też są niezłe). Oprócz tego warto robić dużo matur, na początku to może być trudne, ale wraz z czasem nabiera się coraz więcej wprawy. Warto postawić duży nacisk na zrozumienie teoeretyczne fizycznych zjawisk, chociażby takich elementarnych pojęć jak energia i praca. Jeżeli przyłożysz się mocno, zrobisz przez ten rok trochę ponad 1000 zadań z matematyki i z fizyki, to o wynik na maturze możesz być spokojna. Wiadomo: systematyczność to podstawa.
9 maj 19:16
Załamana: A mam jeszcze jedno pytanie, waszym zdaniem lepiej zacząć już coś robić w wakacje czy odpocząć psychicznie i dopiero od początku roku szkolnego? Bo zamierzałam iść również do pracy w wakacje , ale przy obecnej sytuacji to właśnie nie wiem...
9 maj 19:20
Metis: Odpocząc psychicznie? emotka Psychicznie odpoczniesz jak będziesz wiedziała że wszystko nadrobiłaś emotka Pracuj.
9 maj 19:22
Załamana: Okej, dziękuje bardzo za pomoc emotka. Chyba tą pracę w wakacje sobie odpuszczę, a spożytkuję na fizykę i matematykę.
9 maj 19:25
pablos02: Ja odpuściłem na wakacje matematykę i fizykę (w poniedziałek piszę fizykę) i trochę tego żałuję. Myślę, że warto przynajmniej trochę nadgonić materiał, żeby później się spokojniej uczyć.
9 maj 19:27
pablos02: Warto opanować elementy analizy matematycznej na poziomie liceum, bo jak widać po tegorocznej maturze, to można spodziewać się sporo zadań z tego działu.
9 maj 19:29
Załamana: Mhm.. no właśnie ja chciałabym nadgonić trochę materiału, ale też zarobić trochę pieniążków na wydatki. Zobaczę jak mi będzie szło w tej pracy, najwyżej jak przyjdę to będę otwierała książkę i robiła parę zadań w 1 tygodniu np. z matematyki 2h dziennie w dni robocze po pracy, a w weekend trochę więcej. A 2 tydzień np. fizyka. Myślicie, że taki sposób przejdzie?
9 maj 19:31
Załamana: Ja to bałam się nawet tam zajrzeć do tej matury rozszerzonej, ale dzięki waszej pomocy postanowiłam coś zmienić i właśnie dzisiaj 1 krokiem jaki zrobię to przejrzę maturę rozszerzoną emotka emotka
9 maj 19:32
pablos02: Odpoczynek też jest ważny. Każdy ma swój sposób na naukę. Trzeba stawiać na jakość, nie na ilość i czas nauki dostosowywać do własnych sił. Osobiście polecam sposób uczenia się np. 30 min nauki, 10 min przerwy.
9 maj 19:36
Załamana: Ja to zazwyczaj uczylam się np. 2h i przerwa 30 minut, ale wypróbuję twój sposób, może to coś zmieni emotka
9 maj 19:37
Załamana: W ogóle ciesze się, że tu napisałam, daliście mi promyk nadziei emotka
9 maj 19:38
pablos02: Ja wziąłem ten sposób z tego filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=IlU-zDU6aQ0. Myślę, że warto obejrzeć przynajmniej początek.
9 maj 19:40
Mila: Jaki masz podręcznik i zbiór zadań do II klasy?
9 maj 20:55
liam: Co do matmy to mówię tak − kiełbasa lub nowa era z kasztanem na okładce, a od lutego jedynie arkusze z zadania.info, operonu czy innych zrodel. Z fizy szczerze miałem tylko zbior omegi i przerobilem go i z zerowego poziomu napisałem podstawe na 88 procent. Przy rozwiazywaniu wez pod uwage internet i przede wszystkim te filmiki bo sa genialne − https://www.youtube.com/user/filomaorg. Pozdrawiam i ciesz sie liceum bo to najpiekniejszy okres, pozdrawiam emotka
9 maj 21:27
daras: żygam kiełbasą.. w wakacje należy nadrobić zaległości i wyrównać poziom zapraszam na kurs wakacyjny z fizyki ale najpierw przemyśl to, czy może nie lepiej zdawać geografię emotka
9 maj 21:29
Metis: daras co to ten kurs wyrównawczy ?
9 maj 23:25
Załamana: Z fizyki mam podręcznik zamkor i zbiór, a z matematyki tylko podręcznik "matematyka poznać, zrozumieć"
10 maj 00:10
Załamana: Nie nie poddam się i będę zdawać fizykę emotka
10 maj 00:10
Załamana: Tzn. chcę jak najlepiej zdać matematykę rozszerzoną , a fizyka jest u mnie na drugim miejscu, ale bd starała się z obu zdać dobrze emotka A geografia to nie dla mnie, jak słyszę jak wyglądają lekcję u nas w liceum (ponad 20 osób jest i niektórzy to gaduły, a ja wolę mieć święty spokój na rozszerzeniach). Od września zapisze się na korepetycje z fizyki, mam nadzieję, że mi dużo dadzą, bo w tym roku to pieniążków już nie mam, a rodzice też mają inne wydatki
10 maj 00:14
5-latek: To jest bardzo dobre podejście do sprawy . Maz oprócz tego jeszcze forum fizyka pisz .pl Tam tez udziela się z tego co widziałem daras Do matematyki Mila tez poleci CI jakiś zbior zadań( może ktorys z tegorocznych maturzytow sprzeda za tanie pieniądze ) i będzie dobrze emotka
10 maj 00:40
Qulka: iść do pracy ..pracując odpoczniesz psychicznie, a po pracy trochę zadań dla rozrywki umysłowej emotka
10 maj 00:48
x: całe liceum miałem zagrożenia z matmy, byłem zdruzgotany. na jakieś 15 ocen w semestrze miałem mniej niż połowę pozytywnych w 3 klasie zacząłem robić kiełbę = rozszerzenie 88% a popełniłem kilka głupich błędów. nie spinaj, będzie dobrze. tylko się ucz
10 maj 01:05
marta: Też przygotowywałam się tylko z kiełbasy plus arkusze i liczę na ok 90%.
10 maj 01:52
Załamana: 5−latek, Qulka dziękuje Wam bardzo emotka x no ja myślałam, że tylko ja mam takie problemy, a tu tymczasem napisałeś Ty i dodałeś mi bardzo dużo otuchy emotka Marta Tobie również dziękuje emotka
10 maj 10:37
Załamana: W ogóle wszystkim, którzy się tu wypowiedzieli bardzo dziękuje <3 emotka
10 maj 10:38
Kacper: Kiełbasa kiedyś była dobra, a teraz to mało kiełbasy w kiełbasie
10 maj 10:57
marta: Kacper dlaczego tak uważasz? Mam po bracie starą kiełbasę i z 2015 i według mnie ta nowa jest lepsza. W starej było więcej zadańżyciowych, ale nie wiem czy to był plus.
10 maj 11:29
52: Ciekawe czy o tym samym piszecie
10 maj 11:31
Kacper: Kiedyś kiełbasa za 20 zł była świetna, dzisiaj za dość dobrą trzeba zapłacić 40 zł, a cena wieprzowiny podobna
10 maj 11:48
52: Najlepszy jest swojski wyrób emotka
10 maj 11:50
5-latek: Tez uważam ze dobrze zrobiona siwucha jest najleppsza emotka
10 maj 11:59
Kacper: No to jasna sprawa
10 maj 12:00
marta: Ja cały czas o papierowej kiełbasie, a wy z Kacprem na czele jajeczka sobie robicie i o żarciu gadacie.
10 maj 12:19
5-latek: A wlasnie się mylisz . My tez o papierowej kiełbasie mówimy . Może tego nie pamiętasz ale pod koniec lat 90−tych kielbasa była po 5zl za kg i tam wlasnie w niej był papier toaletowy
10 maj 12:25
52: marta czasem trzeba pożartować a na temat książki się nie mogę wypowiedzieć, ponieważ jej na oczy nie widziałememotka
10 maj 12:26