matematykaszkolna.pl
kostka sześciany john2: Oblicz prawdopodobieństwo, że w czterech rzutach symetryczną sześcienną kostką do gry suma sześcianów liczb uzyskanych oczek będzie parzysta. Rozwiązanie w książce: |Ω|=1296 Suma sześcianów będzie parzysta, gdy dodamy: a) cztery liczby parzyste, co uzyskamy na 34 sposobów, b) cztery liczby nieparzyste, co uzyskamy na 34 sposobów, c) dwie liczby parzyste i dwie nieparzyste, co uzyskamy na 32 * 32
 243 3 
P(A) =

=

1296 16 
PYTANIE: Czy punkty c) nie powinien wyglądać tak:
nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

* 32 *
* 32 = 486

czyli najpierw wybieramy dwie liczby spośród czterech, które będą parzyste, każda z tych dwóch może być na trzy sposoby (8,64,216), każda z pozostałych dwóch (tych które mają być nieparzyste) też na trzy sposoby (1, 27, 125) ?
9 maj 18:56
MYSZ: dobrze jest, masz 3 liczby nieparzyste i chcesz je wybrac 3 razy, stad 33, to samo z parzystymi.
9 maj 19:33
john2: Chodzi mi o podpunkt c), gdzie wybieram 2 parzyste i 2 nieparzyste. Według mnie najpierw trzeba "wybrać" dwie spośród czterech, które będą np. parzyste, potem dopiero pokazać, na ile sposobów

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

każda z nich może być wylosowana. Brakuje mi tego
.

Tak jest na przykład w takim zadaniu z windami: Na ile sposobów w 10−piętrowym budynku może wysiąść 6 osób, jeśli na drugim piętrze wysiądą 4 osoby, a na trzecim 2 osoby.
nawias
6
nawias
nawias
4
nawias

nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

* 1 *
* 1

nawias
6
nawias
nawias
4
nawias

wybieram najpierw, cztery osoby, które wysiądą na drugim piętrze, stąd

9 maj 19:43
MYSZ: w podpunkcie c) zakladamy, ze mamy 2 liczby parzyste i 2 nieparzyste. To wedlug tego chcac wybrac z tych 4 liczb 2, krore beda parzyste musimy wziac te ktore sa parzyste ( bo potrzebujemy 2 a wszystkich parzystych tez mam 2 )

nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

nawias
2
nawias
nawias
2
nawias

Mozemy to zapisac
32*
32 = 32 * 32

9 maj 19:59
john2: Ciężko jest mi to przyjąć do wiadomości, ale spróbuję. Dziękuję za odpowiedzi.
9 maj 20:04
Mila: 18:56 masz dobrze. c) Cyfry parzyste mogą mieć położenie: PPNN, NNPP, PNNP,PNPN,NPNP, NPPN 6*3*3*3*3 każdą z cyfr możesz wybrać na 3 sposoby. 6*34
9 maj 20:37
Mila: Możesz obliczyć prawd. zdarzenia przeciwnego.
9 maj 20:43
john2: Ok. Dziękuję.
9 maj 20:50
MYSZ: o rany... o 20 dalbym sobie reke uciac, ze mam racje ^^ ale obliczenie prawdopodobienstwa przeciwnego juz wszystko tlumaczy. Dzieki ! emotka
9 maj 23:02
Mila: W prawdopodobieństwie jak w totolotku wszystko zdarzyć się może,( najczęściej przegrana.) Musimy uważać.
9 maj 23:41