Ktoś może dobrze czuje się z chemią i chciałby pomóc!!
norwidek: Ktoś może dobrze czuje się z chemią i chciałby pomóc

W wodnym roztworze pewnego związku chemicznego stężenie jonów wodoru jest 1000 razy mniejsze od
stężenia jonów wodorotlenkowych.
a) Podaj pH i pOH roztworu tego związku chemicznego.
b) Określ odczyn tego roztworu.
9 maj 18:05
Braun:
pH=8
9 maj 18:07
Braun:
pOH=6
9 maj 18:07
norwidek: Raczej nie chodziło mi o rozwiązanie tylko obliczenia. I niestety to są błędne odpowiedzi.
Przypuszczam, że są z neta, gdzie jest podobne zadanie− u mnie jest 1000 razy mniejsza, a w
necie są zadania na 100
9 maj 18:10
Braun:
To policz analogicznie jak masz w necie

Co za problem ?
9 maj 18:14
norwidek: analogicznie robie i mi nie wychodzi

. Liczyłam tu na podpowiedz, więc jak nie chcesz pomóc
to po prostu nie spamuj
Dziękuję, dobranoc
Braun
9 maj 18:20
ledzeppelin20: pH = −log[H+]
pH = − log[x]
pOH = −log[1000x]
pOH = 14 − pH
pOH = 14 + log[x]
−log[1000x] = 14 + log[x]
−14 = log[1000x] + log[x]
−14 = log[1000x
2]
tutaj już powinieneś sobie sam poradzić
9 maj 18:28
ledzeppelin20: tam na dole powinno być 10 do potegi 14
9 maj 18:29
norwidek: nie za bardzo

jak ja to obliczałam to mi wyszło log10
−17
9 maj 18:45
ledzeppelin20: jak podzielisz przez 1000 , to masz
9 maj 19:01
norwidek: ile to wtedy będzie?
9 maj 19:11
norwidek: w odpowiedziach mam 8,44 i 5,56, chyba żadna z tych odpowiedzi:(
9 maj 19:12
ledzeppelin20: spierwiastkuj obustronnie, i jak już otrzymasz x to potem policz
pH = −log[x]
pOH = − log[1000x] albo pOH = 14 − pH
9 maj 19:29
Theosh: X − stężenie jonów wodoru
Y − stężenie oh
X * Y = 10−14
x*1000x = 10−14
x= 3,16* 10−9
pH = −log x = 8,5
pOH = 14−8,5= 5,5
Odczyn lekko zasadowy.
10 maj 17:09