9 maj 17:32
Braun:
f(x,y)=(e
−x)(x+2y)
| ∂f | |
| =(e−x)'(x+2y)+e−x(x+2y)' |
| ∂x | |
=−e
−x(x+2y)+e
−x=e
−x(x+2y+1)
===========================================
9 maj 17:35
Braun:
Sorry, nie pomnożyłem przez −
e−x(−x−2y+1)
To jest prawidłowy wynik.
9 maj 17:37
xyz: Dzięki, pochodna z e−x wychodzi −e−x, ponieważ robimy pochodną najpierw z e i potem z
potęgi, która daję (−1) tak?
I analogicznie drugiego stopnia wyjdzie (e−x)*(x+2y−2)?
9 maj 17:46
52: (ex)'=ex * (x)'=ex
(e−x)'=e−x * (−x)'=−e−x
9 maj 17:48
Braun:
Tam nie wyjdzie −2 nie wiem skąd to masz wgl ?
...(e
−x)'(x+2y)+e
−x(x+2y)'=−e
−x(x+2y)+e
−x
e
−x(−x−2y+1) tam nie ma żadnej −2

9 maj 18:05
xyz: Chodzi mi o pochodną drugiego rzędu (e−x(−x−2y+1))'
Czyli:
−e−x(−x−2y+1)−e−x=e−x(x+2y−2)
Jeśli się pomyliłem i mówiłeś faktycznie o niej to sorki, musiałem znowu zrobić błąd.
9 maj 18:55