Uzasadnij równość:
stella: Mogłby ktoś rowiązać przykład ?

pierwiastek z
622+12√2=3
√2−2
9 maj 16:48
reyg: rozpisać lewą stronę i usunąć niewymierność z użyciem wzoru a
2−b
2=(a+b)(a−b)
9 maj 17:04
Bogdan:
22 + 12√2 = (3√2 + 2)2
9 maj 17:09
AS: Obliczam wartość wyrażenia podpierwiastkowego
| | 6 | | 3 | |
A = |
| = |
| = |
| | 22 + 12*√2 | | 11 + 6*√2 | |
| 3*(11 − 6*√2) | | 3 | |
| = |
| *(11 − 6*√2) = |
| 121 − 72 | | 49 | |
| 1 | | 1 | |
| *(33 − 18*√2) = |
| *(27 − 6*√18 + 6) = |
| 49 | | 49 | |
| | 1 | |
√A = |
| (3*√3 − √6) Odp. |
| | 7 | |
9 maj 17:24