matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg arytmetyczny
Niki:
lewa strona równania jest sumą kilku początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego. Oblicz x 2+7+12+...+x=156 proszę o wyliczenie tego
9 maj 15:51
Janek191:
a
1
= 2 r = 5 a
n
= a
1
+( n − 1)*r = 2 + 5*(n −1) = 5 n − 3 więc 0,5*( a
1
+ a
n
)*n = 156 ( 2 + 5n − 3)*n = 312 5 n
2
− n − 312 = 0 Δ = 1 − 4*5*( −312) = 1 + 6 240 = 6 241
√
Δ
= 79
1 + 79
n =
= 8
10
zatem x = a
8
= 5*8 − 3 = 37 ================
9 maj 16:07
5-latek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1427.html
9 maj 16:57
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick