Oblicz granicę.
pp: lim n→∞ (3n−1)(2n+4)5n − 6n
[6n2(10n/6n2}+4/6n2)] / [6n(5n/6n−1)]
teraz wydaje mi się że powinno być ∞/−1= −∞ a w odpowiedziach jest −1
mógłby ktoś podpowiedzieć co zrobiłem źle?
9 maj 13:29
9 maj 13:43
Janek191:
| | (3n − 1)*( 2n + 4) | |
an = |
| ; dzielimy licznik i mianownik przez 3n*2n = 6n |
| | 5n − 6n | |
| | | | 1 | | 4 | | ( 1 − |
| )*( 1 + |
| ) | | | 3n | | 2n | |
| |
an = |
| |
| | | |
więc
| | ( 1 − 0)*( 1 + 0) | |
lim an = |
| = − 1 |
| | 0 − 1 | |
n→
∞
9 maj 13:45
Kejt: Czyli się nie walnęłam
9 maj 13:46
pp: Dziękuje bardzo
9 maj 13:53