Pan Slawek musi sprawdzic programy napisane przes studentow
lw: Pan Slawek musi sprawdzic programy napisane przes studentow na zaliczenie przedmiotu. Student
uzyska zaliczenie, jezeli w jego programie prowadzacy znajdzie nie wiecej niz pewna graniczna
liczbe bledow. Oceniane programy maja okolo 200 linii kodu, a prawdopodobienstwo tego, ze
linia kodu zawiera blad wynosi wg. pana Slawka 0.2. Ile powinna wynosic owa graniczna liczba
bledow, jezeli pan Slawek zamierza zaliczyc przedmiot 75% studentow?
Moj pomysl
P(x < S
200 < 200) = 0.75
n = 200, p = 2/10, q = 1 − 2/10 = 8/10
standardyzuje:
| | x − np | | S200 − np | | 200 − np | |
P( |
| < |
| < |
| ) = |
| | (sqrt(npq) | | sqrt(npq) | | (sqrt(npq) | |
| | 200 − np | | x − np | | 75 | |
Φ( |
| ) − Φ( |
| ) = |
| |
| | (sqrt(npq) | | (sqrt(npq) | | 100 | |
z tym ze po podstawieniu n, p i q nie jestem w stanie odczytac Φ z tablic rozkladu normalnego.
Gdzie popelnilem blad?
Pozdrawiam
Z tym ze jak podstawie npq