Zamiana zmiennych
Xardas: | | x2 | | y2 | |
Obliczyć całką potrójną objętość bryły powstałej między stożkiem |
| + |
| =z2 i |
| | 4 | | 9 | |
| | x2 | | y2 | |
paraboloidą |
| + |
| =2z. |
| | 4 | | 9 | |
Chodzi mi o samo określenie granic całkowania ,bo dalej sobie poradzę,Generalnie pomyślałem że
można by przejść na takie współrzędne pseudo walcowe że :
z=z
x=4cosθ
y=6sinθ
θ∊[0,2π]
Pseudo ,bo tam współczynnik przy tych sinusach ,cosinusach jest różny (nie wiem czy dobrze się
wyraziłem).No i potem policzyć jakobian itd.Czy wtedy promieniem byłby
r=
√x2+y2=
√16cos2θ+36cos2θ ?