pytanie do zadania
Falonso: mam takie zadanie:
oblicz opór miedzianego przewodnika o długości l=100m, oporze właściwym ρ=1,71*10−8 Ω*m i
średnicy d=1mm. Wiem, że trzeba to liczyć ze wzoru R=ρ*l/S, ale nie rozumiem dlaczego żeby
obliczyć Pole powierzchni przekroju poprzecznego czyli S trzeba liczyć π*d2/4. Może mi ktoś
to wyjaśnić ?
9 maj 11:38
5-latek: Przeciez przekroj poprzeczny to kolo
| | πd2 | |
a pole kola to S= |
| lub S=πr2 jak wolisz |
| | 4 | |
Nigdy nie widziales drutu miedzianego ?
9 maj 11:42
Falonso: aaa
9 maj 12:36