diagonalizacja
biedny student: Jezeli dimf = n i mamy n różnych wartości wlasnych to na pewno występuje
baza złozona z wektorow własnych.
f: R3 −−−> R3
Jak znaleźć bazę gdy mam np.
wart.I = 0 krotnosć = 2
wart.II = 1 krotność = 1
czyli dimf ≠ ilość róznych wart. wlasnych
9 maj 10:57
biedny student:
9 maj 13:08
biedny student: Δ
9 maj 15:40
b.: Może się zdarzyć, że wartości 0 odpowiadają 2 niezależne liniowo wektory własne, i wtedy baza
będzie.
A jeśli nie, to bazy złożonej z wektorów własnych nie ma.
Tak jest np. dla operatora zadanego macierzą
0 0 0
1 0 0
0 0 1
co bardzo łatwo sprawdzić bezpośrednio.
9 maj 21:59