Dla podanych funkcji wyznaczyć (i) przedziały
Darek: Dla podanych funkcji wyznaczyć (i) przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne (ii)
przedziały wklęsłości i wypukłości oraz punkty przegięcia
a) y=ex2−16x
b) y=x−lnx
c) y=lnxx
d) y=2xlnx
e)y=exx
f)y=xex
g)y=x+1x
h)y=x2+1x
i)y=x2e1−x
j)y=(x2−4)ex
9 maj 00:11
Draghan: Czy umiesz liczyć pochodne? Własności arytmetyki pochodnych, wzory elementarne...?
Jeśli tak, to połowa sukcesu. Jeśli nie, musisz się nauczyć. Ewentualnie możesz próbować
wszystko liczyć z definicji.
9 maj 00:32
o rany:
Jakbyś wrzucił co najmniej setkę zadań, to dostałbyś rozwiązania, ale tylko 10 − szkoda czasu
9 maj 00:38
J:
Czy może być na 7:00 rano, czy wolałbyś wcześniej ?
9 maj 00:51
darek: Ja nie chce wszystkich mieć rozwiązanych ale jakaś pomoc jak do tego się zabrać?
10 maj 17:10
darek: A) monotoniczność dla x∊(−∞,8) f'(x)<0 f maleje dla x∊(8,+∞) f'(x)>0 f rośnie ekstrema w x=8
funkcja zmienia znak f min lokalne=1e64
dobrze?
12 maj 22:17