Napisać równanie stycznej
ola : Napisać równanie stycznej i normalnej do krzywej y=arcsin 1−x3 w punkcie przecięcia się
jej z osią OX
8 maj 23:51
J:
Nie ma rady ...trzeba wyznaczyć punkt przecięcia z osią OX
9 maj 01:07
ola: czyli y=0
arcsin
1−x3 =0
i co dalej
12 maj 15:10
J:
punkt przecięcia x osią OX: (1,0)
teraz musimy policzyc wartość pochodnej w tym punkcie , czyli liczysz f'(1)
jaka jest pochodna z f(x) ?
12 maj 15:17
ola: Czyli to będzie f'(x)=(arcsin1−x3)'=11−u(√{1−x{3})}2*−13
12 maj 20:42
daras: ja to już mam za kiepski wzrok na takie maczki
12 maj 20:43
ola: I f(1)=−13
12 maj 20:44
ola: I co dalej ?
12 maj 20:50
ola: Korzystamy z wzoru na styczną y−y0=f'(x0)(x−x0)
a jak na normalną?
12 maj 21:06
13 maj 08:19
ola: Dziękuję
13 maj 09:07
daras: i naucz się pisać wzory WIĘKSZYMI literkami
13 maj 11:57