Napisać pomijając resztę, wzór Taylora
ola : Napisać pomijając resztę, wzór Taylora stopnia n=3 dla funkcji f(x)=arcsinx w punkcie x0=0
8 maj 23:40
ola: Ktoś pomoże?
10 maj 16:55
ola: Czy tu trzeba tylko obliczyć 3 pochodne i podstawić do wzoru?
12 maj 21:16
52: Nie pamiętam dokładnie jak to szło, ale na pewno musisz liczyć pochodne do 3 rzędu
i chyba potem f'(0) f''(0) f'''(0) ... no nie ?
12 maj 21:17
ola: Wlaśnie też tak mi się wydaje chciałam się tylko upewnić
12 maj 21:45
52: | | f''(0) | | f'''(0) | |
f'(0)+ |
| + |
| z tego co pamiętam  |
| | 2! | | 3! | |
12 maj 21:46
ola: F'(x)=1√1−x2
f''(x)= x√1−x2
f'''(x)=−12√1−x
dobrze ?
12 maj 22:07
Draghan: 52, zapomniałeś jeszcze o wartości funkcji w punkcie.
| | f'(x0) | | f''(x0) | | f3(x0) | |
f(x0) ≈ f(x0) + |
| + |
| + |
| |
| | 1! | | 2! | | 3! | |
12 maj 22:12
ola: A jak ci wyszla ta 2 pochodna ?
12 maj 22:38
ola: Okej, już wiem zapomniałam minusa
12 maj 22:39
ola: Dziękuję bardzo
12 maj 22:41
52: Draghan masz racje

Ja to z pamięci pisałem, ledwo co kojarzę to zagadnienie
12 maj 22:41
Draghan: Jak mi wyszła? Szczerze, to wrzuciłem Twoją funkcję wyjściową w Wolphrama, bo byłem zajęty
czymś innym jeszcze.

Ale skoro doszłaś samodzielnie do rozwiązania − good for you.
52 − ja też ledwo kojarzę, ale nasza pani doktor od ćwiczeń z matmy nas terroryzuje.

To
mi się napisało z automatu.
12 maj 23:29
ola: Tak, głupi błąd zrobiłam
13 maj 00:37