Obliczyć i przedstawić w najprostszej postaci pochodne
ola : Obliczyć i przedstawić w najprostszej postaci pochodne rzędu drugiego następujących funkcji
a) y=ln(1+sinx)
b) y=1+x2
c) y=xe−2x
d) y=x(x−1)2
e) y=(1+x2)arctgx
8 maj 23:32
52: Olusiu, wkład własny może co ?
b)
(1+x
2)'=2x
(2x)'=2
(1+x
2)''=(2x)'=2

Reszta tak samo tylko że to trudniejsze przykłady...
8 maj 23:33
ola : Mi chodzi bardziej o wyniki bo ja robie te zadania
8 maj 23:40
Mila:
| | 1 | | cosx | |
a) f'(x}= |
| *cosx= |
| |
| | 1+sinx | | 1+sinx | |
| | −sinx*(1+sinx)−cosx*cosx | | −sinx−sin2x−cos2x | |
f''(x)= |
| = |
| = |
| | (1+sinx)2 | | (1+sinx)2 | |
| | −sinx−1 | | −(1+sinx) | |
= |
| = |
| = |
| | (1+sinx)2 | | (1+sinx)2 | |
Dalej próbuj sama , poprawimy błędy
8 maj 23:43
Braun:
c) f(x)=xe−2x
f'(x)=(x)'e−2x+x(e−2x)'(−2x)'
f'(x)=e−2x−2xe−2x
f'(x)=e−2x(1−2x)
===========================================
8 maj 23:45
ola: Dziękuję bardzo za pomoc
10 maj 16:28
ola: Czy d f'(x)=−2x−1x−1. ?
10 maj 16:41
ola: E) f'(x)=2x*arctgx+1
10 maj 16:45