wyznacz pochodne funkcji
ola : Y=log3x3xx+sin3x log3x/3xx+sin3x
y=xx2. x do potęgi x xdo potęgi 2
y=(lnx)x
y=(x+1x)x
8 maj 23:16
ola: Ktoś pomoże?
10 maj 16:26
Draghan: To może pomogę trochę przy pierwszym:
x
x = e
ln(xx) = ...z własności logarytmu... = e
x*lnx
A że masz tam funkcję złożoną (nie x
x, tylko x
x2), musisz zastosować się do arytmetyki
pochodnych.

A więc... x
x2 = e
ln(xx2) = ...
10 maj 16:31
kuba12345: A co jeśli nie miałem algorytmów
10 maj 18:35
ola: Czy ten przyklad ostatni to tak ma wyglądać? (x+1x)xln(x+1x)
11 maj 13:12
J:
| | x+1 | |
nie.. f(x) = ex*ln |
| ... i teraz dopiero pochodna |
| | x | |
( to wszystko jest w wykładniku potęgi )
11 maj 13:16
ola: A czy do tego przykładu y=(lnx)x można stosować ten wzór (ax)'=axlna. ?
11 maj 18:35
J:
Nie tez e do potegi xlnx
11 maj 20:31