Stara matura rozszerzona moje rozwiązanie
Krzysiek: Stara matura rozszerzona moje rozwiązanie
Witam, treść zadania :
(4pkt)
O trapezie ABCD wiadomo, że można w niego wpisać okrąg, a ponadto długości jego boków
AB, BC, CD, AD – w podanej kolejności – tworzą ciąg geometryczny. Uzasadnij, że trapez
ABCD jest rombem.
Moje rozwiązanie :
a1 ≠ 0 a1 > 0
z definicji a+b=c+d
boki jako kolejne wyrazy ciągu geometrycznego.
a=a1
b=a1q2
c=a1q
d=a1q3
a1q2 + a1 = a1q3 + a1q
a1( 1+ q2) = a1q (1+ q2)
a1( 1+ q2) − a1q (1+ q2) = 0
(a1 − a1q )(1+ q2) = 0
a1 (1 − q)(1+ q2) = 0
więc a1 = 0 lub (1 − q) = 0 lub (1+ q2)
nie spełnia w.zadania q = 1 sprzeczność
więc zaznaczyłem że q wynosi 1 i podstawiłem tutaj a1q2 + a1 = a1q3 + a1q
z czego wyszło mi dla powierzenia 2a1 = 2a1
dodałem notkę : wszystkie boki moją długość równą a1
Czy tak rozwiązane zadanie jest poprawne ?
8 maj 20:37
Krzysiek : Proszę o wypowiedź kogoś kto się zna
8 maj 22:03
Ajtek:
Ja się znam mało

, ale wygląda okej
8 maj 22:19
pigor: ..., albo, z warunków zadania, własności rombu i 4−ech
kolejnych wyrazów a,b,c,d, ciągu geometrycznego
a+c=b+d i b2=ac i c2=bd ⇒ d=a+c−b i b
2=ac i c
2=b(a+c−b) ⇒
⇒ d=a+c−b i b
2=ac i c
2=ba+bc−ac ⇒ c
2+ac=ba+bc i d=a+c−b i b
2=ac ⇒
⇒ c(c+a)=b(a+c) i d=a+c−b i b
2=ac ⇒ c=b i d=a i a=c ⇒
⇒
a=b=c=d , a to oznacza, że trapez ten jest rombem − c.n.uz. ...
9 maj 00:31
Krzysiek : Panowie dzięki
9 maj 08:15