liczby zespolone
mat: Zaznaczyć na płaszczyźnie C (zespolonej) zbiór:
A={ z∊C: re(z2)=2}
8 maj 18:44
Janek191:

Może coś takiego ?
8 maj 19:16
mat: a wiesz jak rozwiązać ten zbiór?
8 maj 19:22
Janek191:
z = a + b i
Oblicz re ( z2 )
8 maj 19:24
mat: wiem że tak: (a + bi)2 = a2 + 2abi + b2 tyle wiem i coo dalej z tym zrobić?
8 maj 19:30
Janek191:

re ( z
2) = re ( a
2 − b
2 + 2a b i) = a
2 − b
2 = 2
a
2 − b
2 = 2 − równanie hiperboli
b
2 = a
2 − 2
b = −
√a2 − 2 lub b =
√a2 − 2
==========================
O 19.16 była pomyłka ( zamieniłem osie )
8 maj 19:36
mat: dzięki wielkie za pomoc
8 maj 19:38
Janek191:
i
2 = − 1 więc b
2 i
2 = − b
2
8 maj 19:43