Całkowanie
Studentka: Całkowanie, czy ktoś wie jak to zrobić? I dlaczego tak wychodzi?
∫2xe2x2+3dx
8 maj 18:01
bezendu:
Ja wiem jak zrobić, przez części
8 maj 18:14
Studentka: tyle to i ja wiem, ale jakoś mi nie chce wyść przez części, nie wiem jak przez części
8 maj 18:16
bezendu:
pff przez podstawienie
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2∫xe2x2+3dx |t=2x2+3 dt=4xdx| |
| ∫etdt= |
| et+C= |
| e2x2+3+C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
8 maj 18:17
Studentka: aaa to w taki sposób, ok , dzięki, a pomożesz mi jeszcze z jednym przykładem?
8 maj 18:26
bezendu:
Oczywiście.
8 maj 18:42
Studentka: Mam problem z tym przykładem
∫ 8x
3cos(x
4+3)dx
Bardzo dziękuję za pomoc
8 maj 18:48
bezendu:
∫8x3cos(x4+3)dx=8∫x3cos(x4+3)dx |t=x4+3 dt=4x3dx|
2∫cos(t)dt=2sin(t)+C=2sin(x4+3)+C
Gdzie studiujesz ?
8 maj 19:05
Studentka: nie rozumiem tylko dlaczego przed pochodną na początku jest 1/2 skąd to się wzięło?
8 maj 20:42
Studentka: dzieki
8 maj 20:42
bezendu:
Wyciągam 8 najpierw 8∫x
3cos(x
4+3)dx i podstawienie t=x
4+3 dt=4x
3dx w całce mam x
3 a nie
| | dt | | 1 | |
4x3 więc dzielę dt=4x3dx /4= |
| =x3dx wyłączam przed nawias i mam 8* |
| =2 |
| | 4 | | 4 | |
8 maj 20:50
Studentka: a w pierwszym przykładzie?
8 maj 21:03
bezendu:
| | dt | | 1 | | 1 | |
dt=4xdx /4 = |
| =xdx 2* |
| = |
| ot cała filozofia. Nie odpowiedziałaś na moje |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
pytanie 19:05
8 maj 21:05
Studentka: już wszystko rozumiem, bardzo dziękuję
8 maj 21:20
bezendu:
Jak masz jeszcze jakieś całki to wrzucaj, przyda mi się powtórka przed potrójnymi
8 maj 21:23
Studentka: ok, myślę, że już sobie poradzę, po prostu pozapominałam jak to się robi ale już sobie daję
radę, ale dziękuję. Jak coś to napiszę. A miasto Lublin
8 maj 21:30
bezendu:
To fajnie

Powodzenia !
8 maj 21:32
Studentka: jednak potrzebuje pomocy
8 maj 22:26
52: Rozkład na ułamki proste chyba...
8 maj 22:28
Braun:
Δ=16
√Δ=4
x
1=−3
x
2=1
| 3x+1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| / (x+3)(x−1) |
| x2+2x−3 | | x+3 | | x−1 | |
3x+1=A(x−1)+B(x+3)
1. x=1
4=4b⇒ B=1
2. x=−3
−8=−4A ⇒A=2
| | dx | | dt | |
2∫ |
| = |t=x+3 dt=dx|=2∫ |
| =2ln|t|+C=2ln|x+3|+C |
| | x+3 | | t | |
| | dx | | dt | |
∫ |
| |t=x−1 dt=dx| =∫ |
| =ln|t|+C=ln|x−1|+C |
| | x−1 | | t | |
| | (3x+1)dx | |
∫ |
| =2ln|x+3|+ln|x−1+C |
| | x2+2x−3 | |
====================
8 maj 22:42
Ktos: Albo dopelnic licznik do pochodnej mianownika
8 maj 22:49
Mila:
W Lublinie sami wspaniali mieszkają, jadę tam w czerwcu. Urocze miasto.
8 maj 23:21
Braun:
Mila wspaniali ludzie mieszkają w Wrocławiu i w stolicy
8 maj 23:22
Mila:
Na pewno Braun masz rację, ale z Lublinem łączą mnie przyjemne wrażenia, wspomnienia.
We Wrocławiu też spotykałam miłych ludzi ( bardzo mądrych) , ale tam nie mam teraz okazji
bywać.
W stolicy bywam. Warszawa to dla mnie egzotyczny świat, też się wybieram.
8 maj 23:29
Braun:
Moja luba studiuję we Wrocławiu, ale ja jednak wolę Warszawę

A czy mam rację to nie wiem,
każdy ma inne spojrzenie, mi może się podobać Wawa a Tobie Krk

Ja mieszkam prawie na
obrzeżach w Wawie więc mam trochę zieleni i o dziwo spokój, a na uczelnie 15 minut tramwajem.
8 maj 23:36
Mila:
Teraz rozumiem, dlaczego ciągle jesteś na forum, wierny swojej dziewczynie, dobre wychowanie.
Oby tylko doceniła, czego życzę.
9 maj 00:13
Braun:
Dziękuję

Pozdrawiam
9 maj 00:23
J:
Przyjedżcie kiedyś do Krakowa ... nie zapomnicie wrażeń nigdy
9 maj 00:27