Równiania - l. zespolone
mat: Jak rozwiązać te równania?
(7+21i)x−(4−9i)y=1 oraz (7+i)(4−i)=(x+iy)(3+4i)
8 maj 15:20
MYSZ: (7+21i)x − (4−9i)y = 1
| | ⎧ | 7x − 4y = 1 | |
| 7x + 21ix − 4y + 9iy = 1 + 0i ⇔ | ⎩ | 21x + 9y = 0 | ⇔
|
| | ⎧ | 7x − 4y = 1 | |
| ⇔ | ⎩ | 7x + 6y = 0 |
|
−10y = 1 , y = −0,1
| | 6 | |
7x + 6y = 0 ⇔ 7x = 0,6 , x = |
| |
| | 70 | |
8 maj 16:52
vaultboy: Co do pierwszego to porównując części rzeczywistą i urojoną dostajemy 2 równości
7Rex−21Imx−4Rey−9Imy=1
7Imx+21Rex−4Imy+9Rey=0
Stąd dostajemy
8 maj 17:27
vaultboy: i czwórki postaci:
| | 1−21Imy−23Rey | | −3−21Rey−23Imy | |
( |
| , |
| ,Rey,Imy) spełniają tamto równanie |
| | 70 | | 70 | |
8 maj 17:28
mat: dzięki wielkie już wiem jak to robić
8 maj 19:24