?
Hanna: 1. Wyznacz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek AB:
A = (−5 ; 6) B = (3 ; 4)
Jakie jest położenie tego okręgu względem prostej y = 113 x + 4 ?
8 maj 15:13
J:
1) Znajdź środek okręgu
2) Oblicz jego promień
3) Napisz jego równanie
4) Rozwiąż układ równań: okrąg i prosta .... i zobaczysz ile mają punktów wspólnych
8 maj 15:17
Hanna: Mogłabym prosić o wzory do poszczególnych punktów?
8 maj 15:20
8 maj 15:23
Hanna: Nie mogę rozwiązać 4) :x pomocy
8 maj 15:53
J:
| | 4 | |
do równania okręgu za y podstaw: |
| x + 4 |
| | 3 | |
8 maj 15:55
Eta:

Bez układu równań !
S(−1,5) , r=
√17
k: 4x−3y+12=0
odległość "d" środka S od prostej k:
| | |−1*3−5*3+12| | | |−3−15+12| | | 7 | |
d= |
| = |
| = |
| < r |
| | √42+32 | | 5 | | 5 | |
to prosta k ma dwa punkty wspólne z tym okręgiem
8 maj 16:11