matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
objętość bryły
sebol:
Oblicz objętość bryły powstałej w wyniku obrotu dokoła osi OX figury ograniczonej liniami:
1
y=
dla x>=e , y= 0 , x=e
xln
2
x
To będzie granica z całki wyrażenia y do kwadratu. A funkcja podcałkowa do kwadratu? Jeśli tak to jak coś takiego rozwiązać?
1
lim alfa →
∞
* pi * całka na przedziale od e do nieskończoności ∫(
)
2
xln
2
x
8 maj 14:52
J:
1
1
= ∫
dx ... podstawienie : lnx = t ,
dx = dt , x = e
t
...
x*x*ln
4
x
x
1
.... = ∫
dt ..
e
t
*t
4
8 maj 15:21