pomoc
Mefiz24: Witam wszystkich bardzo serdecznie mam do kogoś kto jest pomocny i ogarnięty z matmy małe
pytanko czy byłby ktoś może tak dobroduszny i naprowadził mnie na dobry tor w temacie całek.
Opiszę problem wiem na czym polega całkowanie znam wzory potrafie liczyć pochodne jednak gdy
zabieram się do jakiegokolwiek zadania od razu staję na skraju krawędzi i nie wiem co dalej.
Proszę pomóżcie jutro kolos
8 maj 11:23
J:
Nie ma ogónej recepty na całki ... trzeba mieć doświadczenie, tzn. rozwiazać sporo całek, aby
nabrać wprawy.
Ważna jest też spostrzegawczość..
Jakbyś sie zbrał do całki:
8 maj 11:34
Mefiz24: Właśnie z tym mam największy problem kiedy całki są oznaczone kiedy nieoznaczone a kiedy można
rozwiązać je przez rozkład wiem jak robić poszególne ale jak trafi mi sie przykład to zawsze
robie złym sposobem no i krótko mówiąc wychodzą durnoty
8 maj 12:02
Mik1: Oznaczone jak masz dany przedział całkowania.
8 maj 12:07
J:
całka nieoznaczona, to zbiór wszystkich funkcji pierwotnych funkcji podcałkowej z dokładnością
do stałej
całka oznaczona , to już jest konkretne wyliczenie całki nieoznaczonej w granicach całkowania
a wracając do poprzednego mojego postu,
| | 4x + 6 | |
spóbuj prostszą: ∫ |
| {dx} |
| | x2 + 3x −12 | |
8 maj 12:09
Mefiz24: ln|x
2+3x−12|+ C

?
8 maj 12:16
J:
brak 2 przed logarytmem ... teraz ta druga
8 maj 12:18
Mefiz24: arctg(ex) + C ?
8 maj 12:31
J:
a widzisz ... namęczyłeś i niepotrzebnie ... jakim kluczem rozwiązywałeś poprzednią całkę ?
8 maj 12:32
Mefiz24: ∫dtt=ln|t|+C
8 maj 12:35
J:
| | f'(x) | |
zapamiętaj wzór: ∫ |
| dx = lnIf(x)I + C |
| | f(x) | |
.. teraz wróc do pierwszej całki
8 maj 12:40
Mefiz24: czekaj co znaczy lnl i l po f(x) w tym zapisie
8 maj 12:50
J:
wartość bezwzględna z funkci f(x)
a wzór , to przypadek, gdy licznik jest pochodną mianownika
8 maj 12:56
Mefiz24: no to z tego wzoru na mój chłopski rozum będzie to =ln|ex+e−x| + C
8 maj 13:02
J:
i o to chodziło ... to jest ta spostrzegawczość , o której pisałem wyżej ...
8 maj 13:03
Mefiz24: hmm coż to lece rozwiązywać miliony zadań może do jutro załapie chociaz na 3 xD. Jeszcze jedno
mam pytanie dotyczące pochodnych na ostatnim kolosie dostalem 4, ponieważ nie potrafiłem
rozwiązac pochodnej xx no i nie daje mi ta pochodna spać po nocach potrafi to ktoś rozwiązać
?
8 maj 13:08
J:
f(x) = e
lnxx = e
xlnx
| | 1 | |
f'(x) = exlnx(lnx + x* |
| ) =xx(lnx + 1) |
| | x | |
8 maj 13:10
Mefiz24: w życiu bym na to nie wpadł...
8 maj 13:13