matematykaszkolna.pl
pomoc Mefiz24: Witam wszystkich bardzo serdecznie mam do kogoś kto jest pomocny i ogarnięty z matmy małe pytanko czy byłby ktoś może tak dobroduszny i naprowadził mnie na dobry tor w temacie całek. Opiszę problem wiem na czym polega całkowanie znam wzory potrafie liczyć pochodne jednak gdy zabieram się do jakiegokolwiek zadania od razu staję na skraju krawędzi i nie wiem co dalej. Proszę pomóżcie jutro kolos
8 maj 11:23
J: Nie ma ogónej recepty na całki ... trzeba mieć doświadczenie, tzn. rozwiazać sporo całek, aby nabrać wprawy. Ważna jest też spostrzegawczość.. Jakbyś sie zbrał do całki:
 ex − e−x 

dx
 ex + e−x 
8 maj 11:34
Mefiz24: Właśnie z tym mam największy problem kiedy całki są oznaczone kiedy nieoznaczone a kiedy można rozwiązać je przez rozkład wiem jak robić poszególne ale jak trafi mi sie przykład to zawsze robie złym sposobem no i krótko mówiąc wychodzą durnoty
8 maj 12:02
Mik1: Oznaczone jak masz dany przedział całkowania.
8 maj 12:07
J: całka nieoznaczona, to zbiór wszystkich funkcji pierwotnych funkcji podcałkowej z dokładnością do stałej całka oznaczona , to już jest konkretne wyliczenie całki nieoznaczonej w granicach całkowania a wracając do poprzednego mojego postu,
 4x + 6 
spóbuj prostszą: ∫

{dx}
 x2 + 3x −12 
8 maj 12:09
Mefiz24: ln|x2+3x−12|+ C ?
8 maj 12:16
J: brak 2 przed logarytmem ... teraz ta druga
8 maj 12:18
Mefiz24: arctg(ex) + C ?
8 maj 12:31
J: a widzisz ... namęczyłeś i niepotrzebnie ... jakim kluczem rozwiązywałeś poprzednią całkę ?
8 maj 12:32
Mefiz24:dtt=ln|t|+C
8 maj 12:35
J:
 f'(x) 
zapamiętaj wzór: ∫

dx = lnIf(x)I + C
 f(x) 
.. teraz wróc do pierwszej całki
8 maj 12:40
Mefiz24: czekaj co znaczy lnl i l po f(x) w tym zapisie
8 maj 12:50
J: wartość bezwzględna z funkci f(x) a wzór , to przypadek, gdy licznik jest pochodną mianownika
8 maj 12:56
Mefiz24: no to z tego wzoru na mój chłopski rozum będzie to =ln|ex+ex| + C
8 maj 13:02
J: i o to chodziło ... to jest ta spostrzegawczość , o której pisałem wyżej ...
8 maj 13:03
Mefiz24: hmm coż to lece rozwiązywać miliony zadań może do jutro załapie chociaz na 3 xD. Jeszcze jedno mam pytanie dotyczące pochodnych na ostatnim kolosie dostalem 4, ponieważ nie potrafiłem rozwiązac pochodnej xx no i nie daje mi ta pochodna spać po nocach potrafi to ktoś rozwiązać ?
8 maj 13:08
J: f(x) = elnxx = exlnx
 1 
f'(x) = exlnx(lnx + x*

) =xx(lnx + 1)
 x 
8 maj 13:10
Mefiz24: w życiu bym na to nie wpadł...
8 maj 13:13