zbadac zbieznosc szeregu
Mik1: Hej,proszę o pomoc przy badaniu zbieżności szeregu:
∞
n=2
Typowe zadanie na kryterium porównawcze, jednak nie wiem jak poprawnie oszacować.
Próbuję tak:
| n2−n+1 | | n2+n | | 1 | |
| ≤ |
| = |
| = no i tutaj nie wiem co dalej |
| n4−n2 | | (n2−n)(n2+n) | | n2−n | |
zrobić...gdyby w mianowniku był plus...
8 maj 11:21
vaultboy: | 1 | | 1 | | 1 | |
| ≤ |
| = |
| |
| n2−n | | n2−2n+1 | | (n−1)2 | |
| | 1 | |
Szereg ∑ |
| jest zbieżny. Czy już widzisz rozwiązanie? |
| | n2 | |
8 maj 11:40
Mik1: Nierówność, którą napisałeś, chyba nie do końca jest prawdziwa. Jeżeli dodam do mianownika
jedynkę, to dzielę przez coś większego, więc w rezultacie dostaję coś mniejszego.
8 maj 11:47
Mik1: Podbijam
9 maj 00:04
ICSP: Kryterium porównawcze w postaci granicznej,
9 maj 00:10
Mik1: Dzięki, nie pomyślałem o tym

A gdybym jednak chciał jeszcze dokończyć to szacowanie? Jak to poprawnie zapisać?
9 maj 00:27
vaultboy: jak to nie jest prawdziwa?
| 1 | | 1 | |
| ≤ |
| ⇔ n2−2n+1≤n2−n ⇔ n−1≥0 co jest prawdą dla n≥1 |
| n2−n | | n2−2n+1 | |
9 maj 00:35
ICSP: Najpierw wytłumacz mi to szacowanie.
9 maj 00:37
ICSP: tzn tylko tą nierówność.
9 maj 00:38
Mik1: Ajj, cały czas widziałem n
2−n+1, stąd mój post o 11:47. Dzięki panowie
9 maj 01:21