Trapez
sevixy: YushokU:
Rozpatrujemy wszystkie trapezy, wpisane w okrąg o promieniu 12 w taki sposób, że
podstawa trapezu jest średnicą okręgu. Oblicz długości boków tego z rozpatrywanych
trapezów, który ma największe pole.
Widziałam już rysunek do tego zadania (
https://matematykaszkolna.pl/forum/rysunek108758.png)
| | 2*6*6*sinα | |
co z tym dalej zrobić? Obliczyć pole trapezu jako suma pól tych trójkatów, tzn |
| |
| | 2 | |
| | 6*6*sinβ | |
+ |
| i z tego jakoś liczyć pochodną? |
| | 2 | |
Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, w innych zadaniach optymalizacyjnych od CKE było
zawsze wiecej danych...
7 maj 20:52
Tadeusz:
... wyrażaj wszystko za pomocą funkcji jednego kąta i długości dolnej podstawy
7 maj 21:38
sevixy: więc sinβ mogę zapisać jako sin(180−2α) i dalej pochodną?
7 maj 21:41
Tadeusz:
... pomagać czy poradzisz ?
7 maj 21:42
YushokU:

wiemy, że ten trapez jest równoramienny.
R=12
CD=2R−2x
AB=2R
AB+CD=AD+BC
4R−2x=2c
c=2R−x
h
2=c
2−x
2
h
2=4R
2−4Rx
Mamy wszystko co nam potrzeba
Jeszcze dziedzina.
x∊(0,R)
P(x)=(2r−x)*2
√R2−4Rx
Dalej pochodna i tyle. To da się jakoś łatwiej na pewno zrobić, coś sobie źle tu
pokombinowałem, bo tego pierwiastka nie powinno tu być, ale tak też wyjdzie.
7 maj 21:49
Tadeusz:
| h | |
| =sinα ⇒ h=lsinα=24sinαcosα |
| l | |
| x | |
| =cosα ⇒ x=lcosα=24cos2α |
| l | |
b=24−48cos
α
P=....
7 maj 21:51
YushokU:

Ojejku, przepraszam. Przecież mam do dyspozycji to R=12. Zamotałem. Chciałem szybko i nie
wyszlo. Spójrz na obrazek i naśladuj to co tam zrobiłem.
b+x=12
x=12−b
2b+x=c
h
2=c
2−x
2
....
Wyjdzie, zapewniam. Ja już lecę!
7 maj 21:54
Tadeusz:
oj ....skiksowało przy b
b=24−48cos
2α
| | 24+24−48cos2α | |
P= |
| *24sinαcosα |
| | 2 | |
P=576sin
3αcosα
pochodna i ostatecznie P
max dla α=60
o
7 maj 21:58
fifol: yushoku napewno 2b+x=c?
7 maj 22:09
YushokU: Spitoliłem, przyznaje sie. Cały czas liczyłem dla opisanego. Wlasnie leżę w łóżku i
zastanawiałem sie co ja tam narobiłem. Przepraszam, to przez maturę
7 maj 22:27
sevixy: DObra, mniejsza z tym, mam nadzieję, że jednak dadzą typowe zadanie optymalizacyjne jak na
próbnej
7 maj 22:28
Kacper:
A co tu nietypowego?
7 maj 23:01
sevixy: Szczerze mówiąc nigdy nie robiłam tego typu zadania, które bazowałoby na funkcjach
trygonometrycznych

a jeśli chodzi o sposób robienia na samych literkach to w tym przypadku
trochę się gubię. Ale wiem, że to moja wina, nie zrobiłam wystarczająco dużo zadań
optymalizacyjnych, przyznaję się
7 maj 23:04
Benny: Kacper możesz rozpisać jak będzie wyglądała pochodna Tadeusza?
7 maj 23:09
Tadeusz:
to popatrz na mój rysunek ... zauważ podobieństwo trójkątów ... wynika z niego
Dalej możesz wszystko czyli b i h wyznaczyć np za pomocą l
7 maj 23:12
Tadeusz:
P=576sin
3αcosα
P'=576(3sin
2αcos*cosα−sin
4α)
P'=0
3sin
2αcos
2α−sin
4α=0
sin
2α(3cos
2α−sin
2α)=0
sinα=0 − nie spełnia warunków zadania
| | 1 | |
3cos2α−(1−cos2α)=0 ⇒ 4cos2α=1 ⇒ cos2α= |
| |
| | 4 | |
i wszystko jasne −
7 maj 23:21
Benny: Myślałem, że tą pochodną się jakoś bardziej skomplikowanie liczy, a tu jest po prostu zwykła
pochodna iloczynu?
P=sin3α*cosα
P'=(sin3α)'*cosα+(cosα)'*sin3α
P'=3*sinα*cosα*cosα−sinα*sin3α
sin3α − funkcją wewnętrzną jest sinus, a zewnętrzną sin3 czy jak?
7 maj 23:34
Tadeusz:
... przecież dobrze rozpisałeś −
7 maj 23:43
Benny: Hmm, może inaczej sin3x mogę zapisać jako y3
(y3)'=3y2*y'=3*sin2x*cosx
tak jest dobrze?
7 maj 23:47