matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
agent0013:
oblicz granice 1.lim n→
∞
(x−
√
x
) 2.lim n→
∞
(
√
4x
2
−1
− 2x)
7 maj 20:49
Janek191:
Albo x albo n !
7 maj 21:02
Janek191:
z.2
4 x
2
− 1 − 4 x
2
f(x) =
√
4 x
2
− 1
− 2x =
=
√
4 x
2
− 1
+ 2 x
−1
=
√
4 x
2
− 1
+ 2 x
więc lim f(x) = 0 x→
∞
7 maj 21:05
agent0013:
tak, powinno byc x
. moze wie ktos, jak zrobic pierwszy przyklad? ; D
7 maj 22:00
Janek191:
x
2
− x
1
1 −
x
f(x) = x −
√
x
=
=
=
x +
√
x
1
√
x
+
x
x
2
1
1 −
x
=
1
1
+
x
x
1,5
więc
1 − 0
lim f(x) =
= +
∞
0 + 0
x→
∞
8 maj 08:54