ciagi
agent0013: oblicz granice ciagow:
1. an=0,3n + 6 √n−3
2. an=√n2 + 1 − √n
7 maj 20:46
Janek191:
Napisz I ciąg porządnie z użyciem literki U
7 maj 20:50
Janek191:
| | n2 + 1 − n | |
2. an = √n2 + 1 − √n = |
| |
| | √n2 + 1 + √n | |
więc
lim a
n = +
∞
n→
∞
7 maj 20:58
agent0013:
nadal nie rozumiem drugiego przykladu. w liczniku jest [
∞−
∞], a w mianowniku [
∞+
∞] ?
7 maj 22:06
olekturbo: tak
7 maj 22:36
Janek191:
z.2
więc
| | 1 + 0 − 0 | |
lim an = |
| = +∞ |
| | 0 + 0 | |
n→
∞
8 maj 09:00
Janek191:
więc
| | 0,3 + 0 | |
lim an = |
| = + ∞ |
| | 0 − 0 | |
n→
∞
8 maj 09:04