funkcje liniowd
Mateusz : Jak używać wzory y=ax + b przy funkcjach liniowych, proszę o o dokładnie objaśnienie na prostym
przykładzie, proszę podkreślić gdzie dodajemy obejmujemy mnoży my itp.
Będę wdzięczny
7 maj 20:13
J:
skonkretyzuj pytanie .. y = ax + b to jest właśnie równanie prostej ( funkcja liniowa )
7 maj 20:15
7 maj 20:23
Mateusz : Wypisz równolegle prostej przechodzącej przez punkt a i b używając wzoru y= ax + b
A=(−1,2) B=(0,4)
Jak zrobić?
7 maj 20:24
Tadeusz:
możesz jak wszystko na różne sposoby −

np tak:
współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez A i B
Proste równoległe do niej mają ten sam współczynnik
czyli każda z prostych y=2x+(cokolwiek) jest równoległa do danej prostej
7 maj 20:39