Wielomian W(x) = x^3 + ax^2 - bx - 2 jest podzielny przez wielomian Q(x) = x^2 +
boom: Wielomian W(x) = x3 + ax2 − bx − 2 jest podzielny przez wielomian Q(x) = x2 + x + 1. Oblicz
parametry a, b oraz pierwiastki wielomianu.
7 maj 20:04
Godzio:
W(x) = (x − c)(x2 + x + 1) = x3 + x2(1 − c) + x(1 − c) − c
Stąd
1 − c = a
1 − c = − b
− c = −2
c = 2 ⇒ a = −1 ⇒ b = 1
7 maj 20:13
Godzio: Oczywiście jedynym pierwiastkiem jest x = 2
7 maj 20:13
boom: a co to za c?
7 maj 20:23
boom: achhh już rozumiem. dziękuję bardzo
7 maj 20:27
Janek191:
Można też tak:
( x3 + a x2 − b x − 2 ) : ( x2 + x + 1) = x + a − 1
− x3 − x2 − x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( a − 1) x2 − ( b +1) x − 2
−( a − 1) x2 − ( a − 1) x − (a − 1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( − a − b) x − a − 1
więc
− a − b = 0 ⇒ b = − a
− a − 1 = 0 ⇒ a = − 1
Odp. a = − 1 , b = 1
================
7 maj 20:38