Nieskończony ciąg
sevixy: W nieskończonym ciągu geometrycznym suma n – początkowych wyrazów wyraża się
wzorem
S
n=
2n−110*3n−2
Oblicz sumę wszystkich wyrazów tego ciągu.
Jak tam rozszerzeni? Ktoś spróbuje? Chciałabym sprawdzić odpowiedź
7 maj 19:56
sevixy: Eh, może bardziej czytelnie:
3n−1
Sn= ______
10*3n−2
7 maj 19:59
J:
| | 3 | |
oblicz tą sumę ... wynik: |
| |
| | 10 | |
7 maj 20:06
sevixy: Hm, a mi wychodzi 910...
S1=35=a1
S2=45
a2=45−35=15
q=13
i stąd S=910
W którym momencie mamy inny wynik?
7 maj 20:14
Godzio:
| | 9 − 0 | | 9 | |
| → |
| = |
| |
| 3n−2 * 10 | | 10 | | 10 | |
7 maj 20:17
J:
| | | | 3n | | 9 | | 9 | | 3 | |
Sn = |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | | | 3 | | 10*3n | | 30 | | 10 | |
7 maj 20:20
sevixy: Jako maturzystka w ogóle nie rozumiem powyższego sposobu. W kartach wzorów mamy taki oto wzór
na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego:
7 maj 20:24
J:
czy w liczniku jest: 3n − 1 , czy: 3n−1 ?
7 maj 20:24
sevixy: to pierwsze
7 maj 20:27
J:
to moje rachunki poszły w las...
7 maj 20:28
Godzio:
Maturzystka granic nie umie?
S
n = a
1 + a
2 + ... + a
n → S = a
1 + a
2 + a
3 + ...
Jak się zdaje rozszerzenie to trzeba trochę więcej wiedzieć

Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego to granica zwykłej sumy, a granice
chyba potrafisz liczyć
7 maj 20:30
J:
w takim razie masz dobrze
7 maj 20:32
sevixy: Godzio, wiem, że suma nieskończonego ciągu to granica, ale ta granica jest równoważna z wzorem,
który wcześniej napisałam

A to chyba jednak prostszy sposób rozwiązania, przynajmniej dla
mnie
7 maj 20:35
b.: To zadanie wraz ze zrozumiałym rozwiązaniem spodoba się Gustlikowi
7 maj 20:41
YushokU: @sevixy
masz dobrze, tak samo jak godzio
7 maj 20:53
sevixy: trochę mnie ten wynik zaskoczył, bo pierwszy raz spotykam się, żeby w kodowanych zadaniach od
cke, gdzie trzeba wpisać kolejno: cyfry jedności, części dziesiętnych i setnych otrzymanego
wyniku, wynik zaczynał się od 0, a co dopiero mówiąc o fakcie, że my mamy zakodować cyfry 090
7 maj 20:57