matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dowód
Zosia:
Dany jest trójkąt ABC gdzie BC = a, AC = b oraz ∡ACB = 120 st. Udowodnij że CD = ab/ a+b
7 maj 19:43
edna:
a był podany punkt D czym on jest czy wysokością czy środkiem boku AB czy dwusieczna kata C?
7 maj 19:57
Zosia:
dwusieczna
7 maj 19:58
YushokU:
ACE jest równoboczny Tw. talesa
AE
BE
=
CD
CB
a
a+b
=
CD
b
ab
CD=
a+b
7 maj 20:07