optymalizacjaaa
fifi: zadanie optymalizacyjne za 7punktow
Dana jest parabola o rownaniu y= −x2+10x−9. Rozpatrujemy wszystkie prostokaty, ktorych dwa
sasiednie wierzcholki o dodatnich wspolrzednych leza na tej paraboli zas dwa pozostale
wierzcholki leza na osi OX. Wyznacz wspolrzedne wierzcholkow tego z prostokatow o podanej
wlasnosci ktory ma najwieksze pole. Oblicz to pole.
chodzi mi glownie o oznaczenie tak aby miec jedna zmienna
7 maj 19:24
Tadeusz:

x
w=5
x=5 jest osią symetrii Twojej paraboli
Jeśli B=(5+b, 0) C=[5+b, −(5+b)
2+10(5+b)−9]
A=(5−b, 0)
|AB|=2b
P=2b*[−(5+b)
2+10(5+b)−9]
P=2b(−25−10b−b
2+50+10b−9)
P=2b(−b
2+16)
P=−2b
3+32b
P'=−6b
2+32 P'=0 ... itd
7 maj 19:49
fifi: ok rozumiem wspolrzedne A i B ale nie moge zrozumiec wspolrzednej y w punkcie C, dalej juz wiem
co i jak. i ogolnie dzieki za pomoc
7 maj 19:56
Tadeusz:
yc=f(xc) a skoro xc=5+b to yc=−(5+b)2+10(5+b)−9
7 maj 20:13
fifi: oO dzieki juz wiem wszystko
7 maj 20:18
Tadeusz:
oczywiście można nie wprowadzać tego b
Wtedy
B=(xb, 0)
podstawa |AB|=2(xB−5)
|BC|=−xB2+10xB−9
P=2(xB−5)(−xB2+10xB−9)
P=
7 maj 20:25