Mnożenie pierwiastków
Rafal: √16−x2*√16−x2=x2+16−2√16x2 mam rację?
7 maj 19:08
Rafal: Haaalo
7 maj 19:48
Pomocny Pomocnik: Nie wiem, czy dobrze widzę, ale podam głupi przykład. √2*√2 to jest ile? Mam nadzieje, że
to Ci wyjaśni wszystko.
7 maj 19:51
J:
Dla: <−4,4>
= 16−x2 = (4 + x)(4−x)
7 maj 19:51
Rafal: w mojej równości powinno być =x2+16−√32x2 to raz
Pomocy Pomocnik, 2, nic mi to nie dało.
J
oba pierwiastki mają wartości ujemne przy x
7 maj 19:53
J:
a to ciekawe dlaczego mają wartości ujemne ?
7 maj 19:55
Rafal: chodzi mi o x znajdujące się pod pierwiastkiem.
rozpiszę moje myślenie...
√16−x2*√16−x2=√(16−x2)*(16−x2)=√x4+256−32x2
7 maj 19:58
Rafal: chodzi o to, że x2=16, czyli x=+−4, tak?
7 maj 20:00
J:
to lepiej nie myśl, bo będzie jeszcze gorzej...
7 maj 20:00
niewiadomokto: Lepiej (16−x
2)(16−x
2)=(16−x
2)
2 i jeszcze
√(16−x2)2=|16−x
2|
7 maj 20:00
J:
dal jakich x istniej wyrażenie: √16−x2 ?
7 maj 20:01
niewiadomokto: i taki przedział jak napisał J, więc |16−x2|=16−x2 dla x∊<−4,4>
7 maj 20:02
Rafal: napisałem już
7 maj 20:02
J:
czy wyście cos brali ?
7 maj 20:02
J:
co napisałeś ? , gdzie ?, jake musi być x , aby istniał √16−x2 ?
7 maj 20:03
Rafal: "chodzi o to, że x2=16, czyli x=+−4, tak?"
7 maj 20:04
niewiadomokto: wyrażenie pod pierwiastkiem musi być ≥0 bo nie istnieje √−2 w dziedzinie liczb rzeczywistych
7 maj 20:06
Rafal: a co w przypadku, kiedy √16+x2*√16+x2?
7 maj 20:06
J:
@Rafał .. warunek: 16 − x2 ≥ 0 ....rozwiąż...
7 maj 20:07
Rafal: ten przypadek rozumiem, z tego warunku wychodzi, że xe<−4,4>
7 maj 20:09
niewiadomokto: wtedy 16+x2≥0 ⇒ x∊R, bo x2≥−16, nie znajdziesz takiej liczby rzeczywistej
7 maj 20:11