trygonometryczne rownania
filoo: hejj w rownaniu trygonometrycznym jednym z rozwiazan jest cos2x=− 12 i jak to dalej
rozlozyc
rzecz banalna a jak dostalem jakiegos zacmienia XD
7 maj 18:50
Marek216: 
Zdarza się:
Otrzymujesz równanie.
2x= (180−60)/180 π +2kπ lub 2x= (180+60)/180 π + 2kπ , k∊C
I obustronnie przez 2
7 maj 18:55
Janek191:
| | 2 | | 2 | |
2 x = − |
| π + 2π*k lub 2 x = |
| π + 2π*k |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
x = − |
| + π*k lub x = |
| + π*k , gdzie k − dowolna liczba |
| | 3 | | 3 | |
całkowita
7 maj 18:56
Marek216: Janek masz błąd w mianowniku powinno być 6.
7 maj 18:57
Janek191:
Dlaczego ? Dwójki się skróciły
7 maj 19:01
Marek216: A tak sry*
7 maj 19:03
filoo: Dzieki wielkie
7 maj 19:18