zadanka do maturki jutrzejszej
MAXI: kilka zadan do rozszerzenia ktore nie do konca ogarniam xd
1zad
wykaz ze jezli sina=2sinB * cosy to trojkat jest rownoramienny
2zad
dany jest trojkat ABC w ktorym l BC l=a l AC l =b oraz kat ACB = 150 stopni. Punkt D jest
srodkiem boku AB tego trojkata. Udowodnij, ze l CD l = 12√a2−√3ab+b2 (to abstrakcja
dla mnie xd)
3zad
i to za 2pkt
dla liczby p roznej od zera okreslamy ciag an = (9p−1)n2−4pn+3p1+pn2 dla n≥1. Oblicz
dla jakiej wartosci p granica ciagu an jest rowna 2. Zakoduj pierwsze trzy cyfry po przecinku
rozwiniecia dziesietnego otrzymanego wyniku
PS niestety nie mam odpowiedzi
7 maj 18:44
MAXI: w 3 zadaniu w mianowniku jest 1+pn2 jak cos
7 maj 18:45
MAXI: pomoze ktos? to są przykladowe zadania z dowodu do rozszerzenia
7 maj 19:19
Marek216: MAXI w zadaniu 1.sin(α)= sin(180−(β+γ))=sin(β+γ)
a: sin(β+γ) =2sinB * cosy ⇔β=γ Sinus podwójnego kąta
7 maj 19:23
fifi: no powiedzmy ze rozumiem a pomoze ktos chociaz z 3 zadaniem bardzo prosze
7 maj 20:19
7 maj 20:40
fifi: oO to tak trzeba bylo fajnie dzieki
7 maj 21:10
Andrzej: trzeci bok − c
α − kąt przy wierzchołku A
Najpierw obliczasz "c" z TW.COS
Obliczasz cosα także z TW.COS dla trójkąta ABC
Obliczasz |CD| z TW.COS dla trójkąta ADC
7 maj 21:12
Andrzej: To oczywiście do drugiego zadania.
7 maj 21:13
fifi: wyliczylem bok c ktory ma dlugosc a2 +b2 − √3ab czyli CD jest jakby polowa tej dlugosci bo
prosta CD dzieli bok AB na pol, nie wychodzi mi cos alfa dla wierzcholka C
7 maj 21:54