prawdpodobienstwo
geometrykz: Rozmieszczamy losowo trzy ponumerowane kule w czterech ponumerowanych komórkach.
Przyjmując oznaczenia dla zdarzeń:
A − w pierwszej komórce będzie co najmniej jedna kula,
B − w drugiej komórce będzie co najmniej jedna kula,
oblicz P(A|B)
kule nazwę A B C
|A|:
gdy pierwsza ma A: 27 możliwości
gdy pierwsza ma B: 27
gdy pierwsza ma C = 27
gdy pierwsza jest pusta = 27
gdy pierwsza ma A i B = 3
gdy pierwsza ma B i C = 3
gdy pierwsza ma A i C = 3
gdy pierwsza ma ABC = 1
________________________
27*4+3*3+1 = 118
|B|=|A|=118
AnB − przynajmniej jedna kula w jednej i przynajmniej jedna w drugiej
|AnB|:
gdy pierwsza ma A, druga ma B = 2
gdy pierwsza ma B, druga ma A = 2
gdy pierwsza ma C, druga ma A = 2
gdy pierwsza ma A, druga ma C= 2
gdy pierwsza ma B, druga ma C = 2
gdy pierwsza ma C, druga ma B = 2
gdy pierwsza ma A i B, druga ma C = 1
gdy pierwsza ma A i C, druga ma B = 1
gdy pierwsza ma C i B, druga ma A = 1
i trzy odwrotne przypadki do ostatnich trzech: + 3
________________________________________
2*6+3*2=12+6=18
czy to jest poprawnie?
7 maj 18:34
geometrykz: Frost,
to czekam!
7 maj 18:59
zyd: źle
7 maj 19:04
Frost: No to tak, umieszczamy kule do pudełek
Ω=4*4*4=64 ( każdą kule możemy umieścić na 4 sposoby)
B−w drugiej komórce będzie co najmniej jedna kula
B'− w drugiej komórce nie będzie żadnej kuli
B'=3*3*3=27 ( kule umieszczamy do pierwszego czwartego i trzeciego pudełka)
B=Ω−B'=37
A∩B− w pierwszej 1 i w drugiej 1
a) jedna w pierwszej i 1 w drugiej:
wybieramy kule dla pierwszego 3 sposoby i dla drugiej 2 sposoby a trzecią umieszczamy do 3 lub
4tego więc 2 sposoby
3*2*2= 12 i razy 2 bo możemy zamienić, że najpierw wybieramy dla pierwszego pudełka 12*2=24
| | | |
b) w pierwszym jest 2 a w drugim 1. Wybieramy 2 kule z 3 | =3 a ostatnia idzie do |
| | |
drugiego.
Więc 3 sposoby ale znowu *2 ponieważ mogą być 2 kule w drugim
A∩B=24+3*2=30
to jest prawidłowy wynik. Na szybko źle przepisałem z zeszytu
7 maj 19:10
Frost: Przynajmniej według mnie prawidłowy
7 maj 19:12
geometrykz: patrząc na chłopski rozum to trochę za dużo.. już patrzę.
7 maj 19:13
Frost: 3*2*2= 12 i razy 2 bo możemy zamienić, że najpierw wybieramy dla pierwszego pudełka 12*2=24:
nie mnożymy jednak
7 maj 19:15
studenciak: Według mnie 7/16. Zakładając, że jedna kula jest umieszczona w pojemniku 2. mamy dwie inne do
rozmieszczenia w czterech urnach. Zdarzenie przeciwne do tego co szukamy, czyli szansa, że
żadna z kul nie zostanie umieszczona w 1. urnie to 3/4 * 3/4 = 9/16, a więc prawdopodobieństwo
przynajmniej jednej kuli w 1. urnie to 1 − 9/16 = 7/16. Może ktoś potwierdzić?
7 maj 19:18
Frost: Pomieszane strasznie. Na początek: jak masz jedną kule w 2. to rozmieszczasz dwie do 3 pudełek
a po za tym musisz wybrać która kula idzie do 2, bo są rozróżnialne.
7 maj 19:20
Karolinka: A może tak:
P(A|B) = A∩B / B
Najpierw moc B:
1) dajemy po 1 kuli
Najpierw wybieramy w których pudłach oprócz drugiego będzie po kulce
Potem mamy najpierw 3 możliwości potem dwie....
2) do dwójki dajemy 2 kule a do jednego 1
Najpierw wybieramy to pudełko z jednym
I teraz tak do tego pierwszego mamy 3 możliwości reszte wrzucamy do naszego pudełka
3) trzy kule wrzucamy do dwójki i to jest jedna możłiwośc
Czyli B = 1+9+18 = 28
Teraz moc A∩B
1) Wrzucamy po 1 kuli
Najpierw wybieramy to pudełko w którym też wrzucimy
I teraz wrzucamy
2) Wrzucamy do jednego z naszych pudełek dwie kule do drugie jedną
Do pierwszego wrzucamy jedną z 3 a do drugiego resztę i możemy to zrobić na odwrót, czyli:
2*3 = 6
A∩B = 18
Czyli ostatecznie P(A|B) =
1828
7 maj 19:22
geometrykz: cholera, co ja najlepszego zrobiłem, juz widzę. zaraz potwierdzę Frost
7 maj 19:23
Karolinka: znacie wynik prawidłowy >
7 maj 19:23
Frost: Karolinka:
kto powiedział w mocy B 1) masz źle.
7 maj 19:24
Frost: Kto powiedział, że dwie pozostałe kule nie mogą pójść do jednego pudełka? ..3*3*3..
7 maj 19:25
geometrykz: bo:
|B|: gdy drugie jest B: 3!, gdy drugie jest A: 3!, gdy drugie jest C: 3!, gdy drugie jest
puste: 3! + przypadki gdy na drugim stoi: AB, BC i AC: 9 i przypaek gdy na drugim stoi ABC: 1
co po zsumowaniu daje: 6+6+6+6+3+3+3+1 = 34
hmm
7 maj 19:26
Karolinka: A no tak mój błąd czyli będzie 18/37
7 maj 19:26
Frost: Powiem Ci, że kompletnie nie rozumiem Twojej metody, nie możesz umieszczać kul do pudełek tylko
liczysz pudełka? tak jest o wiele łatwiej
7 maj 19:27
geometrykz: robię to metodą "wypisywania" możliwych przypadków. czyli coś pomijam? jeszcze raz spojrzę na
tę twoją metodę.. bo mętlik teraz mam w głowie.
7 maj 19:29
geometrykz: chociaż nie, teraz to juz w ogóle chyba źle napisałem.
7 maj 19:31
geometrykz: | | 18 | |
dobra mam |
| moim sposobem również. dzięki  |
| | 37 | |
7 maj 19:31
Jacek: Moim zdaniem Karoliński 18/28 było dobrze.
7 maj 20:23
Jacek: Karolinki 
autokorekta mnie poprawiła
7 maj 20:24
Jacek: cofam, jednak, 18/37, ale nie 3*3*3 w B1), tylko należałoby napisać dodatkowy podpunkt:
jedna kula w drugiej komórce, dwie pozostałe kule w jednej innej niż druga komórce
7 maj 20:32
PW: Strasznie się męczycie, jak czytam to mi puchną dłonie. Tak będziecie opisywać zadania z
prawdopodobieństwa na egzaminie?
Mam radę (dziś już za późno, ale piszę o tym cały rok):
1. Zbudować model matematyczny doświadczenia (wszyscy liczą, ale nikt nie napisał co liczy).
2. "Byka za rogi" − zacząć rozwiązywanie od tego o co pytają (wzór na prawdopodobieństwo
warunkowe).
Już jakiś punkcik za to będzie.
Za dużo w tym wszystkim "rozmieszczania", "układania", "pojemników", "kul", a za mało
matematyki.
7 maj 22:41