matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczanie objętości ostrosłupów
KolegaIgnacy:
2000
Jaką długość ma krawędź czworościanu foremnego, którego objętość jest równa
√
3
3
cm
3
7 maj 18:25
Gajwer:
√
6
a
H=
3
1
a
2
√
3
√
6
a
V=
*
*
3
4
3
2000
√
3
1
a
2
√
3
√
6
a
=
*
*
3
3
4
3
2000
√
3
a
3
√
18
=
3
36
2000
√
3
3
√
2
a
3
=
3
36
2000
√
3
√
2
a
3
=
3
12
24000
√
3
=3
√
2
a
3
/:3
√
2
24000
√
3
a
3
=
3
√
2
24000
√
6
a
3
=
6
a
3
=4000
√
6
7 maj 20:41