Witam proszę o pomoc
Dane są zbiory A = { (x,y): x,y ∊ R ∧ 4|x| − y − 4 ≤ 0 ......
I chciałabym się właśnie spytać czy dobrze wyznaczam ten zbiór.
Najpierw tworzę funkcję
y= 4|x| − 4
dla x ≥ 0 ⇒ y=4x − 4
dla x≤ 0 ⇒ y=−4x − 4
I teraz mam pytanie czy ten zbiór to będzie przestrzeń między tymi prostymi a osią OX, tak jak
na rysunku zaznaczyłam ?
to będzie obszar leżący na i nad tym czarnym V (nie będzie ograniczony osią OX)
4|x| − y − 4 ≤ 0
−y≤−4|x|+4 |*(−1)
y≥4|x|−4
dla x≥0 mamy y≥4x−4
dla x<0 mamy y≥−4x−4
pozdrawiam