matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji
Darek:
Oblicz granicę:
1−
√
3−x
lim x→2
2−x
√
x+4
−1
lim x→−3
2x+6
7 maj 17:22
vaultboy:
1−
√
3−x
(1−
√
3−x
)(1+
√
3−x
)
x−2
1)
=
=
=
2−x
(2−x)(1+
√
3−x
)
(2−x)(1+
√
3−x
)
1
−
nakładając lim dostajemy granicę równą −
1
2
(1+
√
3−x
)
druga granica analogicznie
7 maj 17:32